Anton Pieck Museum


Noordwal 31 8051 ES Hattem
038 444 2192 Klik om te bellen

Over Anton Pieck Museum

Anton Pieck Museum

'De plek waar Anton Pieck inspireert.'

'Als ik kan tekenen ben ik gelukkig'. Dat zijn de woorden van Anton Pieck. Op een unieke locatie tussen de historische panden in de binnenstad van Hattem, tussen de Dijkpoort en molen de Fortuin is het Anton Pieck Museum gevestigd. Hier kunnen bezoekers volop genieten van de grootste collectie van de Nederlandse kunschilder, tekenaar en graficus. In het museum bewonder je ook zijn originele werkhoek, met de 1500 kilo wegende etspers waar hij zijn eigen etsen op afdrukte.

Anton Pieck is graficus, tekenaar, schilder, illustrator en ontwerper, bescheiden en geliefd, werd op 19 april 1895 geboren in Den Helder. Hij volgde onder meer tekencursussen aan de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in den Haag. Om een in financieel opzicht vastere basis te krijgen, werd hij in 1920 docent tekenen aan het Kennemer Lyceum in Overveen. Anton heeft er veertig jaar gewerkt.

De collectie

Zijn artistieke werkzaamheden, waarbij hij gebruik maakte van een groot aantal technieken, omvatten een breed scala. In binnen- en buitenland is hij bij het grote publiek vooral bekend geworden door zijn 'gebruiksgrafiek', zoals illustraties, kalenders, geboorte- en nieuwjaarskaarten en ex-libris. Daarnaast vervaardigde hij echter ook olieverfschilderijen, reistekeningen, litho's, gravures, droge naalden, etsen en houtsneden. Bovendien mag hij ontwerper en restaurateur genoemd worden: hij heeft divers exterieur- en interieurverzorgingen op zijn naam staan, waaronder de Efteling en het Autotron in Drunen.

Toen Anton drie jaar was, vond zijn moeder hem eens huilend voor het raam. Vragende, wat hem scheelde, was het snikkende antwoord: 'Ik kan de regen niet tekenen!'. Deze vroegste anekdote over Anton suggereert al iets van zijn belangstelling voor tekenen naar de natuur, een belangstelling die zijn leven lang is blijven bestaan.

In de eerste plaats tekende Anton vooral landschappen, met name duinen, wilgen, bremtakken, dotterbloemen. Anton vond zijn natuurmotieven al tijdens zijn kinderjaren in de omgeving van Den Helder, waar hij urenlang door de duinen zwierf. In Artis tekende hij vele dieren. Sommige werken bleven onuitgewerkt, andere werken werden thuis verder uitgewerkt. Natuurlijke landschappen gingen later over in meer stedelijke landschappen. In iedere stad of elk dorp wist hij de nostalgische sfeer treffend te vatten.

De expositie wordt ondersteund door een interactieve Museumtour waar de bezoeker via een app op details en technieken kan inzoomen, achtergronden lezen en kan horen waarom zijn werk behoort tot het Nederlands kunsthistorisch erfgoed.

Eveneens krijgt de bezoeker met interactieve schermen toegang tot vrijwel alle werken van Anton Pieck die in de archieven van het museum liggen. Dankzij deze digitale beeldbank kunje ook door de 400 boeken bladeren die Anton Pieck heeft geïllustreerd.

Expositie:'Passie van Pieck'

Te zien: t/m 7 januari 2024

In 2024 zullen nieuwe exposities worden gerealiseerd waaronder een expositie van een bekende illustrator. Meer informatie daarover vind u op onze website www.antonpieckmuseum.nl

Het Anton Pieck Museum is gevestigd aan de Noordwal 31 in het Hanzestadje Hattem

Openingstijden en tarieven

Het Anton Pieck Museum is wegens verbouwing gesloten van 8 januari t/m 24 maart

Dinsdag t/m zaterdag: 10.00–17.00 u
Zondag: 13.00–17.00 u

Tijdens schoolvakanties ook op maandag van 13.00-17.00 geopend.

Volwassenen € 11,00 65+ € 10,00
Kinderen 5 t/m 12 jaar € 3,50 p.p

Kinderen 13 t/m 18 jaar € 7,00
Gezinskaart* € 25,00 per gezin Museumkaart gratis

CJP € 7,00

'De plek waar Pieck inspireert, sprookjes herleven en nostalgie ontwaakt'

Foto's

Museumzaal

Anton Pieck Museum in het kort

Collectie

Cultuur
Kunst

Geschikt voor kinderen

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Anton Pieck Museum


Noordwal 31 8051 ES Hattem
038 444 2192 Klik om te bellen