Museum geeft schilderij terug aan erven Goudstikker

Het Getty Museum in Los Angeles geeft een schilderij terug aan de erfgename van kunsthandelaar Goudstikker. De werken raakten na WO II verspreid over de wereld.

Het Getty Museum in Los Angeles geeft een schilderij terug aan de erfgename van de Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Het gaat om een werk van de zeventiende-eeuwse schilder Pieter Molijn. Dat zegt de schoondochter van Goudstikker in de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

Een groot deel van de omvangrijke kunstcollectie van Goudstikker viel tijdens de Tweede Wereldoorlog in handen van de nazi's en raakte daarna verspreid over de hele wereld. Het landschapsschilderij van Molijn werd volgens het museum in 1972 in goed vertrouwen op een veiling aangekocht. Het is er nooit tentoongesteld.

De schoondochter van Goudstikker, Marei von Saher, heeft al veel kunstwerken van de Goudstikker-collectie terug weten te krijgen. Zo ontving ze in 2006 al ruim tweehonderd schilderijen van de Nederlandse staat.

In een verklaring in de krant spreekt ze de hoop uit dat andere Amerikaanse musea het voorbeeld van het Getty volgen en andere geclaimde werken teruggeven.

Bron: Novum

Op March 29, 2011