Artikel afbeelding

Verhalenvertellers van het Museum Blokhuispoort

Het gevangenismuseum Blokhuispoort in Leeuwarden, ruim 500 jaar geschiedenis wordt dmv beeld en geluid tentoongesteld. Beleef de sfeer van de voormalige gevangenis en ervaar dat een gevangenis geen hotel is.

Gerrit Fokkema (89) (bevrijd op 8 dec '44 de Overval)

Stefan Kraan (Totaal weigeraar1981)

Oud personeel van de voormalige gevangenis.

Bijzondere verhalen van ervaringdeskundigen worden in het museum verteld, van ontsnappingen tot het overleven in een gevangenis. In de Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring te Leeuwarden zijn vele gevangenen overleden onder barre omstandigheden.

Het huidige thema in het museum is "de Strafcel" Het isoleren en straffen van gevangenen in de voormalige gevangenis. Acht strafcellen en een veiligheidsbed geven u een indruk over het straffen in de voormalige gevangenis.

Een bezoek in het museum dat u zeker nooit zult vergeten. Aanschouw de nieuwe tijdslijn over de Blokhuispoort, met nieuw beeldmateriaal en de beruchtste gevangenen van de Leeuwarder strafgevangenis. Wij nemen u mee naar het jaar 1500 en begeleiden u weer terug naar het jaar 2012. Het gevangenismuseum wordt door oud personeel en vrijwilligers van de voormalige gevangenis beheerd. Zonder enige vorm van subsidie is het mogelijk om een uniek luister en kijkspel voor de bezoekers te organiseren met gratis toegang tot het museum.

Boeiende verhalen die u bij zullen blijven. Verhalen uit de voormalige gevangenis, worden vertelt door oud personeel.

Gerrit Fokkema
Fokkema vertelt over zijn spectaculaire bevrijding uit de gevangenis van Leeuwarden, als eerbetoon aan een zeldzaam gedurfde actie. In cel vijf zaten 66 jaar geleden Gerrit Fokkema (nu 87), zijn vader en zijn broer Ruurd. Op 8 december 1944 werden zij samen met 48 andere verzetsmensen bevrijd. We worden gefusilleerd, zei hij dan ook tegen zijn broer, toen de deur open vloog, die vrijdagavond rond half zes

In de deuropening stond een gewapende man met een masker op, die de Fokkema’s sommeerde naar de gang te gaan. ‘Daar stonden nog meer gevangenen en ook meer mensen met maskers. Heel angstaanjagend.’

Stephan Kraan

In 1981 moet Stephan Kraan als dienstweigeraar 12 maanden de gevangenis in. Het is de tijd van de grote vredesdemonstraties en in zijn cel in Leeuwarden ontvangt hij duizenden brieven en kaarten die hij allemaal beantwoordt. Hij is onderwerp van twee filmdocumentaires en schrijft het boek 'De Muesli Bloeit', naar aanleiding van zijn radiodagboek voor de VPRO.

In de jaren na zijn vrijlating blijft Stephan Kraan zich inzetten voor totaalweigeraars en het vrije-socialisme in de geest van Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Op May 7, 2012