Artikel afbeelding

Ontdek Mondriaan in het Mondriaanhuis

Het geboortehuis van Piet Mondriaan (Amersfoort, 1872) is een beleving voor jong en oud. Stap in de wereld van Mondriaan en maak kennis met de eigenzinnige kunstenaar. Bezoek zijn op ware grootte nagebouwde atelier in Parijs en ervaar zijn artistieke zoektocht in New York. Ben je geïnspireerd geraakt door Mondriaan? Sluit je bezoek af in het Doe-het-zelf-atelier en creëer je eigen kunstwerk!

Video-installatie

Als bezoeker start je bij een video-installatie waarin het werk van Mondriaan op dertien verschillende schermen wordt getoond. In een vijf minuten durende show trekt de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar voorbij en ziet de bezoeker hoe Mondriaans werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Gedurende de presentatie klinken wisselende muziekstijlen, passend bij de tijd en de muzieksmaak van Mondriaan.

Atelier op ware grootte nagebouwd

Aan de Rue du Départ in Parijs maakte Mondriaan in de jaren twintig van de vorige eeuw veel van zijn abstracte composities. Vol van zijn theorieën over de zichtbare en de ‘echte’, geestelijke wereld, ordende hij zijn atelier volgens de regels en wetten van zijn nieuwe wereldbeeld. Kleurvlakken, meubels, zijn schilderijen: samen creëerden ze voor Mondriaan de perfecte harmonie. In het op ware grootte nagebouwde Parijse atelier van het Mondriaanhuis kan de bezoeker ervaren hoe de kunstenaar zijn eigen werkruimte geheel naar zijn hand zette.

New York

In de zaal New York is een transparante witte kubus opgesteld waar de bezoekers omheen plaatsnemen. Via projecties op, in en buiten de kubus, met o.a. historische fragmenten en soundbites van New York in de jaren ’40 , krijgt de bezoeker als het ware een kijkje in het hoofd van de kunstenaar, die in New York zijn meesterwerk de Victory Boogie Woogie creëerde.

Op January 15, 2018