Artikel afbeelding

Ikonenmuseum Kampen doet bijzondere ontdekking

Gepubliceerd: 7 maart 2016 (RTVoost.nl)

Het ikonenmuseum in Kampen heeft een bijzondere ikoon ontdekt in de verzameling die het museum in langdurige bruikleen heeft gekregen. Het gaat om een ikoon met een uitneembaar zilveren kruis uit 1609 met relieken van diverse heiligen. Het kruis is gevat in een ikoon met zestien miniaturen. Van iedere afgebeelde heilige bevindt zich een reliek in het centraal geplaatste kruis. Dit blijkt uit de Kerkslavische tekst, die in het centrale vlak van de ikoon staat opgenomen. De ontdekking werd gedaan door conservator Joost Heutink van het museum.

Ongebruikelijk veel heiligen

In het ikonenmuseum van Recklinghausen bevindt zich een kopie van deze ikoon en daar hadden ze weten te achterhalen wie de heiligen op het kruis zijn. Een deskundige uit Zwitserland vertaalde de tekst uit het ikoon en daaruit bleek dat er van alle heiligen een stukje bot of iets uit de directe omgeving van de heilige in het kruis was verborgen.

Het verklaarde tevens waarom er zoveel uiteenlopende heiligen op het kruis zijn afgebeeld, iets dat zeer ongebruikelijk was voor die tijd. Voorzitter Helmich Heutink van de Alexanderstichting is blij met de aanwinst. "Het kruis rammelt als je het oppakt. Maar we gaan het zeker niet openen." Aan de ikoon worden zelfs wonderen toegeschreven.

verwaarloosde collectie van SD Worx

De ikoon met het uitneembare kruis maakt deel uit van de collectie SD Worx. Het Antwerpse bedrijf heeft het in langdurige bruikleen gegeven bij het museum. Het gaat in totaal zeker om 500 ikonen op paneel en 400 ikonen in brons die in een ontoegankelijk kantoorgebouw hingen en overwegend in slechte staat verkeerden.

Het museum heeft inmiddels 100 ikonen laten restaureren. Waarom SD Worx voor Kampen heeft gekozen is niet helemaal duidelijk. "Wij zijn een gastvrij museum en hebben een uitstekende collectie waar ze goed inpassen", meent Helmich Heutink.

Op April 25, 2018