Artikel afbeelding

Wat zijn ikonen?

In de Oosters-Orthodoxe, de Oriëntaals-Orthodoxe en de Oosters-Katholieke kerken zijn vaak ikonen aanwezig. Dit zijn afbeeldingen van Christus, Maria, heiligen, engelen of gebeurtenissen uit het oude of nieuwe testament. Voor gelovigen laten ikonen een bovennatuurlijke realiteit zien: de heilige is ook echt aanwezig.

Hoe worden ikonen gemaakt?

Het ‘schrijven’ van Ikonen is aan traditie en regels gebonden. Zo wordt er eigenlijk nooit afgeweken van de oerikoon, wordt er gebeden en gevast en wordt er vooraf om een zegen van God gevraagd. De verf wordt gemaakt van tempera. Dit is een mix van eigeel, water, azijn en kleurstoffen. Het uiteindelijke ikoon wordt beschermd met een laag bijenwas. De meeste ikonen worden ook niet ondertekend door de maker, zij geloven dat het God was die hun hand leidde tijdens het maken van het ikoon,

Waar zijn ikonen van gemaakt?

Ikonen worden doorgaans geschilderd op houten panelen, maar er zijn ook metalen reisikonen en lakdozen met ikonen. Belangrijk, oude ikonen zijn vaak bedekt met een sierschild van edelmetaal, parels en edelstenen. Dit sierschild kan alleen de rand bedekken, de rand en achtergrond (een oklad) of de complete ikoon behalve het gezicht en de handen (een riza).

Waar zijn ikonen te zien?

In Nederland zijn een aantal musea waar je ikonen kunt bekijken. Sinds 2005 zit in Kampen het Ikonenmuseum Kampen. Het enige écht Ikonenmuseum van Nederland. Ook in Utrecht (Museum Catharijneconvent), Uden (Museum voor Religieuze Kunst), Amsterdam (Bijbels Museum en Hermitage) zijn musea waar regelmatig exposities te zien zijn waarin ikonen een rol spelen. Daarnaast zit vlak over de grens in het Duitse roergebied het Ikonenmuseum Recklinghausen.

Op August 16, 2021