Artikel afbeelding

Nieuwe tentoonstelling: Waterwijs!

Waterwijs
Waar nu altijd schoon drinkwater uit de kraan stroomt, was dat vroeger wel anders voor bewoners rond de Zuiderzee. Voor de aanleg van waterleidingen waren zij afhankelijk van andere bronnen zoals regen- of grondwater. Het halen en filteren hiervan was veel werk, dus werd er zuinig mee omgegaan. Wat kunnen wij leren van de voormalige Zuiderzeebewoners in een tijd waar drinkwaterbedrijven waarschuwen voor een toenemende kans op waterschaarste?

Bezoek de tentoonstelling Waterwijs en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu. Bekijk de historische objecten en hun hedendaagse tegenhangers: van wasteil en pispot tot recycledouche en waterbesparend toilet. Doorloop de dilemma’s in het keuzedoolhof en vind uit welke waterwissel jij kunt maken. Een selfie in de levensgrote waterleiding van 1.5 meter mag ook niet ontbreken!

Lezingen, familietheater en diner
Wil je je verder onderdompelen? Elke zaterdag is er een lezing inclusief rondleiding, geniet op 24 februari of 2 maart van een smakelijk en waterrijk Bord vol verhalen of bezoek in voorjaarsvakantie de familievoorstelling Woelig water. Bekijk alle activiteiten hier.

24 februari
Lezing waterzuivering bij PWN
Drinkwaterbedrijf PWN levert jaarlijks 112 miljard liter water aan ruim 800.000 huishoudens, bedrijven en instellingen in heel Noord-Holland. De hoge kwaliteit van Nederlands drinkwater wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar dat is het niet! Erwin Cardol, teamleider procesvoering drinkwater bij PWN, vertelt hoe het zuiveringsproces werkt en welke bijzondere rol het duingebied daarin speelt. En hoe komt al dat schone drinkwater vervolgens bij de 1,7 miljoen klanten terecht?

2 maart
Lezing persoonlijk watergebruik in de Zuiderzeetijd
Voor de watervoorziening was men vroeger onder andere afhankelijk van een cistern: een waterkelder- of tank waarin regenwater wordt opgevangen. Petra van Dam is hoogleraar op het gebied van water- en milieugeschiedenis bij de VU en gaat verder in op deze boeiende uitvinding. Vanuit het thema duurzaamheid vertelt zij hoe wij tegenwoordig afhankelijk zijn van het schaarse grondwater en of deze cisternen niet opnieuw gebruikt moeten worden.

9 maart
Lezing klimaatverandering en de invloed op ons drinkwater
Jan Peter van der Hoek, professor Drinking Water Engineering bij de TU Delft vertelt over de effecten van klimaatverandering op onze drinkwatervoorzieningen. Met welke bedreigingen hebben we te maken door klimaatverandering, en biedt deze ook kansen?

16 maart
Lezing De smaak van water
Hoe smaakt water eigenlijk? Mariëlle Thiadens neemt je tijdens haar Waterproeverij mee langs de bijzondere smaak van water en legt uit hoe deze smaak tot stand komt. Je leert wat termen als TDs, pH-waarde en afdronk betekenen en ontdekt waarom vele watermerken in Nederland niet verkrijgbaar zijn. En daarna? Proeven! Probeer drie bijzondere mineraalwaters; eenmaal ingeschonken zie je geen verschil, maar de diversiteit in smaak zal je verrassen.

23 maart
Lezing ontwikkeling van water(afvoer) in Enkhuizen
Voor de watervoorziening was men vroeger onder andere afhankelijk van een cistern: een waterkelder- of tank waarin regenwater wordt opgevangen. Petra van Dam is hoogleraar op het gebied van water- en milieugeschiedenis bij de VU en gaat verder in op deze boeiende uitvinding. Vanuit het thema duurzaamheid vertelt zij hoe wij tegenwoordig afhankelijk zijn van het schaarse grondwater en of deze cisternen niet opnieuw gebruikt moeten worden.

18 en 25 februari
Familievoorstelling Woelig Water
In deze spetterende en energieke voorstelling neemt Tijl Damen je mee in de wereld van water middels liedjes, sketches en muzikale acts. De mens is een waterdier. Van vruchtwater tot drinkwater en van toiletbezoek tot plensbui. Zijn hele leven is de mens omgeven door en afhankelijk van dit vloeibare goud. Maar wat weten we er eigenlijk van? En hoeveel schoon drinkwater verbruik jij eigenlijk per dag? Op humoristische wijze maakt Tijl je bewust van jouw eigen watergebruik en de waarde van water.

24 februari en 2 maart
Bord vol verhalen
Geniet van een heerlijk viergangendiner in het sfeervolle Peperhuis, met gerechten geïnspireerd op het thema water. Bezoek voorafgaand aan het diner, onder begeleiding van een museumdocent, de tentoonstelling Waterwijs en leer meer over het watergebruik van vroeger en nu. Waar nu altijd schoon drinkwater uit de kraan stroomt, was dat voor bewoners rond de Zuiderzee wel anders. Wat kunnen we van hen leren? Laat je inspireren door de tentoonstelling en geniet van de smaakvolle gerechten: loopt het water je al in de mond?

Op February 15, 2024