sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Kaart verbergen
 • Wierdijk 12/22
  1601 LA Enkhuizen
 • 0228351111

Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920.

Buitenmuseum
Het buitenmuseum is t/m 25 oktober 2020 geopend. Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Volg een speurtocht met Marretje de meeuw, trek ouderwetse klederdracht aan of stap aan boord van een echt vissersschip. Hongerig geworden van alle indrukken? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of haal Oudhollandse snoepjes in het snoepwinkeltje.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Zee vol verhalen is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is een speciale kinderverhaallijn die je met je eigen telefoon kan beluisteren: Berend neemt de kinderen mee terug in de tijd, naar 100 jaar geleden!

Openingstijden
Tot en met zondag 25 oktober 2020 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Eerste Kerstdag is het museum gesloten. 

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.


Foto's van ZuiderzeemuseumZuiderzeemuseum in het kort

Collectie

 • Ambachten
 • Beelden
 • Cultuur
 • Geschiedenis
 • Hedendaags
 • Kunst
 • Schilderijen

Gratis entree tijdens museumweek:

Nee

Museumkaart geldig:

Ja

Uitleen mogelijk:

Nee

Geschikt voor kinderen:

Ja

Museumwinkel aanwezig:

Ja

Op zoek naar vrijwilligers:

Ja