sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Kaart verbergen
  • Burgemeester de Raadtsingel 97
    3311 JG Dordrecht
  • 078 632 68 20

Nationaal Onderwijsmuseum

Het museum beschikt over alle onderwijsmiddelen die ooit op een school in Nederland of in de voormalige koloniën gebruikt zijn. Deze bevat onder andere schoolboeken, griffels, inktpotten, telramen, schoolplaten, geografische kaarten, agenda's, schoolbankjes en een enorm assortiment leermiddelen. Het is er allemaal.

Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 350.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie.

In een levendige en veelzijdige tentoonstelling laat het museum de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op jeugdcultuur zien. Bezoek het museum en beleef aan de hand van persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen de ontwikkeling van onderwijs (geschiedenis) in het heden, verleden en toekomst.

Het Onderwijsmuseum beschikt over een prachtige locatie: het zorgvuldig gerestaureerde gebouw De Holland uit 1939 in Dordrecht. De Holland is een van de karakteristieke gebouwen die de eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn (1889 – 1983) heeft ontworpen. Een bijzonder museumgebouw vlakbij het station.

Het museum heeft ruim 2500 m² aan publieks- en tentoonstellingsruimten, een sfeervolle commissarissenkamer, een winkel, een museumcafé met tuin. Ook zonder een bezoek aan het museum is te genieten van heerlijke (streek-)lekkernijen in museumcafé de Holland. U bent van harte welkom!


Foto's van Nationaal OnderwijsmuseumNationaal Onderwijsmuseum in het kort

Collectie

  • Architectuur
  • Boeken
  • Cultuur
  • Educatie
  • Geschiedenis
  • Wisselende tentoonstellingen

Gratis entree tijdens museumweek:

Nee

Museumkaart geldig:

Ja

Uitleen mogelijk:

Nee

Geschikt voor kinderen:

Ja

Museumwinkel aanwezig:

Ja

Op zoek naar vrijwilligers:

Ja