sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Kaart verbergen
  • Bowlespark 1/A
    6701 DN Wageningen
  • 0317421436

De Casteelse Poort

Museum De Casteelse Poort is het cultuurhistorisch centrum van de stad Wageningen. Naast vaste opstellingen over het rijke verleden van stad en streek zijn er kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen, populair- wetenschappelijke bijeenkomsten en kunstexposities.

De permanente expositie “Zaal 40-45” vertelt het verhaal van Wageningen en de Wageningers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie laat zien hoe de plaatselijke oorlogsgeschiedenis is uitgegroeid tot een monument van blijvend nationaal belang doordat hier, in hotel De Wereld, op 5 mei 1945 formeel de bevrijding van ons land begon.

De capitulatie van het Duitse leger en de daaruit voortvloeiende vrede voor het land vormen het belangrijkste onderdeel van de tentoonstelling. Te zien zijn het meubilair dat gebruikt werd door de onderhandelaars, de pen waarmee de overeenkomst werd getekend en de akte zelf. Originele film- en geluidsopnamen en onlangs opgenomen getuigenverhalen roepen de gebeurtenissen van de meidagen van 1945 opnieuw tot leven.


Foto's van De Casteelse PoortDe Casteelse Poort in het kort

Collectie

  • Geschiedenis
  • Kunst

Gratis entree tijdens museumweek:

Nee

Museumkaart geldig:

Ja

Uitleen mogelijk:

Nee

Geschikt voor kinderen:

Ja

Museumwinkel aanwezig:

Ja

Op zoek naar vrijwilligers:

Ja