Bonnefantenmuseum


Avenue Ceramique 250 6221 KX Maastricht
0433290190 Klik om te bellen

Divers en inclusief
Oude, moderne en hedendaagse kunst
Onderscheidend en vernieuwend

Over Bonnefantenmuseum

In het architecturaal interessante stadsdeel Céramique ligt het Bonnefanten, museum voor oude en hedendaagse kunst. Markant aan het gebouw is de met zink beklede koepeltoren. Aldo Rossi, de architect, beschouwt het museum als een kijkfabriek.

Mooie Madonna’s, landschappen & portretten van meesters als Aertsen, Brueghel, Jordaens en Rubens zijn te zien in de collectie Zuid-Nederlandse schilderkunst uit de 16e en 17e eeuw. En niet te vergeten de collectie middeleeuwse sculptuur van o.a. de Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert is een lust voor het oog. Een bezoek aan de afdeling hedendaagse kunst is een must. Afwisselend worden werken getoond van belangrijke vertegenwoordigers van minimal, conceptual art en arte povera.

Op de eerste verdieping pakt vanaf maart 2010 het museum uit met 'Augenspiel', een nieuwe opstelling van hoogtepunten uit de collectie. Het betreft oude, moderne en hedendaagse kunst, die nu eens niet zijn geordend naar klassieke ordeningsprincipes maar ondergebracht in een parcours dat het kijken beoogd te intensiveren en de ogen op te frissen. Oud en nieuw lopen door elkaar heen en een ieder wordt uitgenodigd te kijken. Ieder schilderij, beeld of object is uitgezocht op zijn eigen beeldende merites. Uniciteit, zeldzaamheid en kwaliteit vormen de leidraad. Gevoel en sensibiliteit zijn een eerste niveau waarop het contact kan worden gelegd.

In de Vandenhove zaal, waarin steeds aandacht wordt gegeven aan de collectie Jeanne en Charles Vandenhove, zijn er werken te zien uit de omvangrijke collectie moderne en hedendaagse kunst van de Luikse architect Charles Vandenhove.

Op de tweede en derde verdiepingen, bij de tijdelijke tentoonstellingen, staan individuele oeuvres en relevante radicale artistieke opvattingen centraal.

Cadeautjes, design artikelen, boeken en catalogi of kaarten zijn te vinden in de museum shop, ook op zondag geopend. En eten, drinken en feesten kan natuurlijk in café Ipanema.

Openingstijden museum
Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
Gesloten: 25 december, 1 januari, carnaval (za t/m di)

Adres
Avenue Céramique 250
6221 KX Maastricht
tel. 043 329 0190

Foto's

Bonnefantenmuseum in het kort

Collectie

Ambachten
Architectuur
Beelden
Boeken
Cultuur
Geschiedenis
Hedendaags
Installaties
Kunst
Literatuur
Religie
Schilderijen
Wandtapijten

Geschikt voor kinderen

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Uitleen mogelijk

Ja

Onze locatie

Bonnefantenmuseum


Avenue Ceramique 250 6221 KX Maastricht
0433290190 Klik om te bellen