Dorpsmuseum Noordwijkerhout


Zeestraat 3a 2211 XA Noordwijkerhout

Over Dorpsmuseum Noordwijkerhout

In het kleine dorpsmuseum van Noordwijkerhout leert u meer over het ontstaan van het boerendorp en de ontwikkeling naar 'het hart van de Bollenstreek'.

De collectie
Het museum herbergt verschillende materialen uit oude tijden: gebruiksmaterialen, verzamelingen, sierlijk servies, maar ook vaandels van verenigingen, een uurwerk van een kapel, een harmonium en een schoorsteenmantel. Er zijn verschillende maquettes te zien van kastelen die helaas al gesloopt zijn. Uiteraard wordt er aandacht geschonken aan de bloembollenteelt; nog steeds een belangrijke inkomstenbron. De twee psychiatrische inrichtingen St. Bavo en Sancta Maria zorgden niet alleen voor brood op de plank voor de inwoners, maar ook voor een aanwas van de bevolking. Het geloof was lange tijd heel belangrijk in dit overwegend katholieke dorp. Verder heeft het museum een grote collectie schilderijen met als onderwerp Noordwijkerhout. Daarnaast heeft het museum een groot aantal fotoboeken om uren in te bladeren.

Tentoonstellingen
Naast de vaste collectie worden er regelmatig tentoonstellingen ingericht. In de zomer richt het museum zich op de toerist. In de winterperiode richten we ons meer op de inwoners. Dit zorgt er voor dat een groot deel van de collectie elk half jaar wijzigt. Hierdoor blijft het interessant om het museum regelmatig te bezoeken. Aan de gezellige leestafel kunt u genieten van een kopje koffie, een praatje met andere bezoekers en ‘Kokkerhouters’ of een film bekijken.

Museumwinkel
In het winkeltje is een groot aantal boeken over Noordwijkerhout, maar ook over de bollenstreek te koop. En zoek je een (ander) cadeau, dan kun je hier vast wat moois vinden. Natuurlijk verkopen wij ook ansichtkaarten om naar het thuisfont te sturen.

Komt u ons bezoeken?
Het kleine museum is gelegen in het centrum van Noordwijkerhout, op nog geen twee minuten lopen van ‘De Witte Kerk’. Wij zijn geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00-16:00 uur. De entree bedraagt € 3,- per persoon vanaf 12 jaar.

Dorpsmuseum ‘Noordwijkerhout van toen’: een bezoek meer dan waard!

Foto's

Dorpsmuseum Noordwijkerhout in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Onze locatie

Dorpsmuseum Noordwijkerhout


Zeestraat 3a 2211 XA Noordwijkerhout