Gevangenismuseum


Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen
0592388264 Klik om te bellen

Over Gevangenismuseum

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. En er is meer te beleven!

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. In het Gevangenismuseum ontdekt u welke straffen in de verschillende perioden in zwang waren en hoe een strafinrichting er vroeger uit zag. Sommige ruimtes, waaronder een cachot, slaapkooi en een op schaal gemaakte koepelgevangenis zijn nagebouwd. Zo kunt u zelf ervaren hoe het is om hierin te moeten verblijven!

Voor kinderen is er ook van alles te zien en te beleven: met (groot)ouders kan de gratis Lange Leo speurtocht door het museum gevolgd worden of oudere kinderen kunnen zelf proberen om de spannende Vloek van Veenhuizen te ontrafelen....

Op zondagmiddagen en in de schoolvakanties kunt u, onder leiding van een gids, een rondrit maken door het gevangenisdorp Veenhuizen. In een oude boevenbus!

En nu kunt u ook nog overnachten in het Gevangenismuseum: en dan niet op water en brood, maar in een aantal voormalige bewaarderswoningen, die zijn omgebouwd tot sfeervolle, luxe vakantiehuisjes.

Hiernaast biedt het Gevangenismuseum u vanaf 1 augustus 2009 nu ook de mogelijkheid om binnen te kijken in een echte gevangenis in Veenhuizen! Onder leiding van een gids bezoekt u de `Rode Pannen’, een gevangenis pal naast het Gevangenismuseum. In de Rode Pannen zaten tot begin 2008 gevangenen die in andere gevangenissen niet te handhaven waren. Het was een gevangenis met een extra streng regime. De Rode Pannen wordt nu nog regelmatig door justitie gebruikt voor diverse oefeningen.

Veenhuizen is een bijzondere plek met een wonderlijke geschiedenis. Rond 1825 werden duizenden bedelaars, landlopers en wezen naar dit “Hollands Siberië” verbannen. Het Gevangenismuseum is gevestigd in één van de drie dwanggestichten die destijds, door de Maatschappij van Weldadigheid, in Veenhuizen zijn gebouwd.

Foto's

Gevangenismuseum in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Uitleen mogelijk

Ja

Onze locatie

Gevangenismuseum


Oude Gracht 1 9341 AA Veenhuizen
0592388264 Klik om te bellen