IJmuider Zee- en Havenmuseum


Havenkade 55 1973 AK IJmuiden
0255538007 Klik om te bellen

Over IJmuider Zee- en Havenmuseum

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum in IJmuiden vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van het Noordzeekanaal en IJmuiden. Het museum bezit over een grote collectie modellen, schilderijen, foto’s, instrumenten en andere objecten. Verder is er een radar-/uitzichttoren, een buitenmuseum, een filmzaal en een bibliotheek. Er komen in het hele museum verschillende thema’s aan bod. Zo wordt er iets vertelt over de aanleg en ontwikkeling van het Noordzeekanaal, het ontstaan en de ontwikkeling van IJmuiden, de visserij, het loodswezen, de KNRM, de sleepvaart, scheepsmotoren, Amsterdamse rederijen, de industrie in Velsen, Scheveningen Radio en telegrafie. 

Als bezoeker kun je ook de motorenhal bezoeken. Hier staan diverse oude motoren opgesteld. Merken als Brons, Kromhout, Industrie en Bolnes komen voorbij. Onder deze motoren vind je scheepsmotoren en motoren die dienstdeden in een gemaal. Iedere laatste zaterdag van de maand draaien de motoren de gehele middag. Een bijzonder gebeuren.

Kinderen zullen zich niet vervelen in het museum en mogen (bijna) overal in- en aankomen. Er zijn vier verschillende speurtochten, kinderen (en ouders) lopen met een speurtocht door het hele museum. Verder leren kinderen knopen leggen, kunnen ze hun hoofd steken in een duikerspak, kapitein spelen in het stuurhuis van de kotter in het Buitenmuseum of op de Brug, plaatsnemen op een rib of in een reddingscapsule en nog veel meer.

Foto's

IJmuider Zee- en Havenmuseum in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Maritiem erfgoed
Schilderijen
Wisselende tentoonstellingen

Geschikt voor kinderen

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

IJmuider Zee- en Havenmuseum


Havenkade 55 1973 AK IJmuiden
0255538007 Klik om te bellen