Ikonenmuseum Kampen


Buiten Nieuwstraat 2 8261 AV Kampen
(038) - 385 84 83 Klik om te bellen

Over Ikonenmuseum Kampen

Het museum

Het Ikonenmuseum Kampen is het enige museum in Nederland dat zich gespecialiseerd heeft in het exposeren en conserveren van ikonen. In het museum kunt u op een laagdrempelige manier ontdekken wat een ikoon is. Naast twee keer in het jaar een grote expositie, worden er ook verschillende kleinere tentoonstellingen per jaar georganiseerd. Het museum heeft een prachtig atrium waar u kunt genieten van een heerlijk kopje koffie met wat lekkers.

De huidige expositie: Corpus Dei

Corpus Dei is een expositie waarin een dialoog ontstaat tussen eeuwenoude ikonen en eigentijdse fotografie van Sabrina van den Heuvel. Geïnspireerd door ideeën van filosofen en kunstenaars als Michelangelo en Pico della Mirandola uit de Renaissance heeft Sabrina van den Heuvel de serie Corpus Dei, het goddelijk lichaam, gecreëerd. Een reeks spannende en uitdagende composities, die haar gevoel voor drama combineert met een tijdloze esthetiek en met personages die je echt in je ziel weten te raken.

De collectie

De vaste collectie bestaat uit zo'n 750 houten ikonen en meer dan 2000 metalen reisikonen, de belangrijkste collectie van Europa. Daarnaast heeft het museum ook een uitgebreide verzameling Russische lakdozen, bijzondere Ethiopische ikonen en een aantal beelden. In de museumwinkel vindt u kleinere ikonen, lakdozen, ansichtkaarten, sieraden en boeken.

Openingstijden en Tarieven

Met ingang van 6 november is het Coronatoegangsbewijs verplicht bij museumbezoek.

Het Ikonenmuseum is geopend op:

Di van 11.00 - 17.00 uur
Wo van 11.00 - 17.00 uur
Do van 11.00 - 17.00 uur
Vr van 11.00 - 17.00 uur
Za van 11.00 - 17.00 uur

Het entreegeld voor volwassenen is € 9,50. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Museumkaarthouders, kinderen tot en met 17 jaar, vrienden van het Ikonenmuseum Kampen en ICOM kaarthouders hebben vrij entree op vertoon van hun kaart.

De grootste collectie ikonen van West-Europa!

Foto's

Ikonenmuseum Kampen in het kort

Collectie

Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Kunst
Religie
Schilderijen
Wisselende tentoonstellingen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Gratis entree tijdens museumweek

Ja

Artikelen

Ikonenmuseum Kampen doet bijzondere ontdekking

Gepubliceerd: 7 maart 2016 (RTVoost.nl) Het ikonenmuseum in Kampen heeft een bijzondere ikoon ontdekt in de verzameling die het museum in langdurige bruikleen heeft gekregen. Het gaat om een ikoon met...

Wat zijn ikonen?

In de Oosters-Orthodoxe, de Oriëntaals-Orthodoxe en de Oosters-Katholieke kerken zijn vaak ikonen aanwezig. Dit zijn afbeeldingen van Christus, Maria, heiligen, engelen of gebeurtenissen uit het...

Onze locatie

Ikonenmuseum Kampen


Buiten Nieuwstraat 2 8261 AV Kampen
(038) - 385 84 83 Klik om te bellen