Koninklijk Paleis Amsterdam


Dam 1 1012 RJ Amsterdam
020-5226161 Klik om te bellen

Over Koninklijk Paleis Amsterdam

Al meer dan 200 jaar is het Koninklijk Paleis Amsterdam één van de residenties van het Nederlandse staatshoofd. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is actief ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis. Daarnaast is het Paleis het grootste deel van het jaar geopend voor publiek. Bezoekers kunnen het gebouw in al zijn glorie aanschouwen.

Over het Paleis
Als ontvangstpaleis wordt het gebruikt tijdens staatsbezoeken, voor de nieuwjaarsrecepties van de koning en voor andere officiële koninklijke ontvangsten. Tijdens een staatsbezoek biedt de Koning het bezoekende staatshoofd logies en een staatsbanket aan op het Koninklijk Paleis Amsterdam. 

Ook vindt er jaarlijks de uitreiking van de Erasmusprijs, de Zilveren Anjer, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Prins Claus Prijs plaats. Het gebouw speelt tevens een prominente rol in koninklijke huwelijken en de troonswisseling.

Historie
Het Paleis werd in zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam naar ontwerp van Jacob van Campen. Schilderijen en beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars verwijzen symbolisch naar de macht en rijkdom van de stad Amsterdam in de Gouden Eeuw. Met de komst van Lodewijk Napoleon, koning van Holland en broer van de Franse keizer Napoleon, veranderde het stadhuis in 1808 in een Paleis. De prachtige collectie empiremeubelen, pendules en kroonluchters herinneren aan deze tijd. Het gebruik, anderhalve eeuw als stadhuis van Amsterdam, vijf jaar als Frans Koninklijk en Keizerlijk Paleis, en bijna twee eeuwen als ontvangstpaleis van de Oranjes heeft zijn rijke sporen nagelaten.

Open voor publiek
Kijk voor bezoek altijd op de website van het Paleis. Het Paleis kan namelijk gesloten zijn i.v.m. officiële ontvangsten. www.paleisamsterdam.nl

Foto's

Burgerzaal Koninklijk Paleis Amsterdam

Koninklijk Paleis Amsterdam in het kort

Collectie

Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Kunst
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Koninklijk Paleis Amsterdam


Dam 1 1012 RJ Amsterdam
020-5226161 Klik om te bellen