Koninklijk Paleis Amsterdam


Dam 1 1012 RJ Amsterdam
020-5226161 Klik om te bellen

Over Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is één van de drie paleizen die gebruikt worden door het Koninklijk Huis. Het Paleis is decor van staatsbezoeken, prijsuitreikingen, nieuwjaarsrecepties en andere officiële ontvangsten. Daarnaast is het Paleis het grootste deel van het jaar geopend voor publiek. Bezoekers kunnen het gebouw in al zijn glorie aanschouwen.
Het Paleis werd in zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis van Amsterdam naar ontwerp van Jacob van Campen. Schilderijen en beeldhouwwerken van beroemde kunstenaars verwijzen symbolisch naar de macht en rijkdom van de stad Amsterdam in de Gouden Eeuw. Met de komst van Lodewijk Napoleon, koning van Holland en broer van de Franse keizer Napoleon, veranderde het stadhuis in 1808 in een Paleis. De prachtige collectie empiremeubelen, pendules en kroonluchters herinneren aan deze tijd. Het gebruik, anderhalve eeuw als stadhuis van Amsterdam, vijf jaar als Frans Koninklijk en Keizerlijk Paleis, en bijna twee eeuwen als ontvangstpaleis van de Oranjes heeft zijn rijke sporen nagelaten.

Een jaarlijks wisselende tentoonstelling in de zomermaanden illustreert de unieke geschiedenis van het gebouw als monument uit de Gouden Eeuw. Ieder najaar wordt het werk van jonge kunstenaars tentoongesteld in het kader van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Raadpleeg voor bezoek altijd de website www.paleisamsterdam.nl. Het Paleis kan gesloten zijn i.v.m. officiële ontvangsten.

Foto's

Koninklijk Paleis Amsterdam in het kort

Collectie

Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Kunst
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Koninklijk Paleis Amsterdam


Dam 1 1012 RJ Amsterdam
020-5226161 Klik om te bellen