Luther Museum Amsterdam


Nieuwe Keizersgracht 570 1018 VG Amsterdam
020 214 2112 Klik om te bellen

Prachtig historisch pand
Geregeld concerten op een unieke locatie
Hier komt religieus erfgoed tot leven

Over Luther Museum Amsterdam

Ontdek het verhaal van luther en zijn volgelingen in het Luther Museum Amsterdam.

Wat is er te zien in het Luther Museum?

Het museum toont de omvangrijke lutherse collectie en werken van de diaconie in het heden en verleden. Gemiddeld zijn er twee tentoonstellingen per jaar. Bovendien worden in de historische kerk- en eetzaal van het pand geregeld concerten gehouden.

Het gebouw Wittenberg – met de regenten- en regentessekamers en een kerkzaal – is het belangrijkste collectiestuk. De collectie bestaat verder uit schilderijen van onder meer Ruysdael en Breenbergh, zilver, bijzondere boeken en authentieke meubelstukken, maar ook uit hedendaagse kunstopdrachten van onder meer Jan Hoek, Nelson Carrilho en Daniëlle van Ark.

Wat is de locatie van het Luther Museum?

Het Luther Museum is gevestigd op de Nieuwe Keizersgracht 570 in Amsterdam.

Wat is de geschiedenis van het Luther Museum?

Aan het einde van de 16e eeuw wordt in Amsterdam de Lutherse gemeente gesticht. In de zeventiende eeuw is ongeveer twintig procent van de bevolking luthers en vele gebouwen herinneren hieraan, zoals de Oude Lutherse Kerk aan het Spui en de Ronde Lutherse Kerk aan het Singel. De Lutherse kerk en diaconie verzamelden in de loop der geschiedenis belangrijk erfgoed.

Ook het Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Nieuwe Keizersgracht is een markant luthers gebouw in Amsterdam. Sinds 2019 is hier het Luther Museum in gevestigd.

Wat is de Wittenberg in Amsterdam?

Het Luther Museum Amsterdam is gevestigd in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht. Het pand uit 1772 is genoemd naar de plaats waar Maarten Luther in 1517 zijn stellingen over de hervorming van de toenmalige kerk verkondigde. Dat leidde tot de Reformatie.

Het pand is gebouwd als het Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Het speelde een grote rol bij de opvang van armen, ouderen en wezen.

Foto's

Luther Museum Amsterdam

Luther Museum Amsterdam in het kort

Collectie

Architectuur
Beelden
Cultuur
Fotografie
Geschiedenis
Hedendaags
Kunst
Meubels
Muziekinstrumenten
Porselein en zilver
Religie
Schilderijen
Toegepaste kunst
Wisselende tentoonstellingen

Museumkaart geldig

Ja

Uitleen mogelijk

Ja

Onze locatie

Luther Museum Amsterdam


Nieuwe Keizersgracht 570 1018 VG Amsterdam
020 214 2112 Klik om te bellen