Mauritshuis


Plein 29 2511 CS 's-Gravenhage
0703023456 Klik om te bellen

Over Mauritshuis

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de klassieke museumzalen van het zeventiende-eeuwse stadspaleis.

Sinds 1822 is het Mauritshuis officieel een museum en kreeg het de naam Koninklijk Kabinet van Schilderijen. De permanente collectie bestaat uit ruim 200 schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters van stadhouder Willem V, Prins van Oranje (1748–1806), elk met een bijzonder verhaal.

Het bekendste meesterwerk in het Mauritshuis is zonder twijfel het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Vóór 1881 was ‘het Meisje’ nog niet bekend. De kunstverzamelaar A.A. des Tombe kocht het verwaarloosde schilderij voor omgerekend 1 euro, plus de koperspremie van dertig cent. Nu is het kunstwerk van onschatbare waarde. Tijdens de verbouwing van het Mauritshuis (2012-2014) ging het Meisje met de parel voor de eerste keer op wereldtournee. Hierdoor werd het schilderij een nog groter icoon en een dagelijkse inspiratiebron voor velen.

Foto's

Mauritshuis vanaf Hofvijver

Mauritshuis in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Kunst
Schilderijen
Wisselende tentoonstellingen

Geschikt voor kinderen

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Mauritshuis


Plein 29 2511 CS 's-Gravenhage
0703023456 Klik om te bellen