Museum BroekerVeiling


Museumweg 2-4 1721 BW Broek op Langedijk
0226313807 Klik om te bellen

Over Museum BroekerVeiling

Diep in de Noord-Hollandse polder ligt de eerste en laatste doorvaarveiling ter wereld in het hart van het voormalige Rijk der Duizend Eilanden, een gebied dat ooit uit meer dan 15.000 eilandjes bestond. Tuinders uit de streek  verbouwden hun groenten op deze eilanden, en na de oogst werd alles per schuit met de kloet (lokale benaming voor een vaarboom) naar de doorvaarveiling vervoerd om te worden verkocht. Op veildagen kwamen er soms wel 150 schuitjes op deze manier naar de veiling toe, wachtten op hun beurt in de lighallen om vervolgens door de veiling te varen om hun oogst te verkopen aan handelaren. De lighallen en afmijnzaal zijn dan ook geheel gebouwd op water en rusten op palen.

Museum BroekerVeiling
Nieuwsgierig geworden? Kom dan eens op bezoek bij Museum BroekerVeiling. Na de laatste commerciële veiling in 1973 is de doorvaarveiling namelijk in ere hersteld en fungeert tot de dag van vandaag als een prachtig museum waar men kan ervaren hoe het er in deze streek vroeger aan toe ging. Tuinder Arie neemt bezoekers door middel van onze audiotour mee terug in de tijd. Hij voert je mee naar onze exposities, over het buitenterrein en door de lighallen waar vroeger de schuitjes van de tuinders lagen te wachten. Aan boord van onze rondvaartboot vaar je door wat er nu nog over is van het Rijk der Duizend eilanden en verteld onze kapitein meer over hoe het gebied is ontstaan, en hoe het vroeger was om door middel van een kloet (een vaarboom) in je schuit naar de akker te varen. Tenslotte neem je plaats in onze afmijnzaal, in dezelfde bankjes waar vroeger de handelaren zaten, en doe je zelf mee met onze demonstratie veiling. Druk je te vroeg dan betaal je misschien teveel, maar druk je te laat dan is iemand je misschien wel voor!

Een SuperKOOL museum voor kinderen
Ook voor kinderen is er veel te beleven in ons SuperKOOLe museum. Als onderdeel van onze exposities kan je met tot vier kinderen tegelijk deelnemen aan de Prijs je Rijk Quiz waarin kennis rond het vak tuinder getest wordt. Wie haalt de meeste punten binnen en weet het meest over veilen, handelen, tuinders en het leven in het Rijk der Duizend Eilanden?  Tijdens onze speciale kinderversie van de audiotour worden vragen gesteld over wat je allemaal in het museum kan zien. Kinderen kunnen het museum ook verkennen door middel van onze speciale Keurtocht! Op het museumterrein staat een leuk speeltuintje en hebben we diereneilandjes waar kinderen kunnen kijken naar onze geiten, schapen, ganzen en konijnen.
Bij Museum BroekerVeiling organiseren we regelmatig speciale themadagen en kindermiddagen. Houd onze website in de gaten voor data en tijden: www.broekerveiling.nl/evenementen

Zelf varen
Meer zien van het Rijk der Duizend Eilanden? Bij Museum BroekerVeiling kan je ook terecht voor het huren van een fluisterschuitje voorzien van een elektrische motor. Deze kunnen zowel in combinatie met een museumbezoek als apart worden gehuurd. Met maximaal 6 personen per schuitje kan je het gebied rond de Noorderplas verkennen. Bij de balie krijg je een kaart mee met twee vaarroutes. Er loopt iemand mee naar het schuitje die uitlegt hoe alles werkt en hierna ga je op pad! Vaar door het prachtige en unieke gebied en meer af bij de Noorderplas voor een gezellige picknick of een duik in het zwemwater. Wij raden ten sterkste aan om voorafgaand aan je bezoek een schuit te reserveren omdat ze vaak snel weg zijn. Bezoek voor meer informatie en reserveringen de website www.zelfvaren.nl.

Foto's

Museum BroekerVeiling in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis

Geschikt voor kinderen

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Museum BroekerVeiling


Museumweg 2-4 1721 BW Broek op Langedijk
0226313807 Klik om te bellen