Museum De Lebbenbrugge


Lebbenbruggedijk 25 7271 SB Borculo
0545 272 178 Klik om te bellen

Over Museum De Lebbenbrugge

Museum De lebbenbrugge in Borculo is een oude Saksische boerderij, herberg, tolhuis en postwisselplaats uit de 15e en 16e eeuw. Het ligt aan een middeleeuwse hessenweg, een vroegere handelsroute van Duitsland - Saksen - naar de Hanzesteden Zutphen en Deventer. Museum De Lebbenbrugge is dus geen museum in de eigenlijke betekenis van het woord, maar een historisch gebouw met mooie verhalen en ook nog op een prachtige locatie midden in een bijzonder natuurgebied tussen Borculo en Ruurlo.

In ons museum ga je terug naar de tijd van rond 1500 tot 1900. Hier beleef je de verhalen van vroeger. Verhalen over de middeleeuwse hessenweg, over de tijd van de Heren van Borculo, de tijd van de herberg en de tolboerderij en de tijd van het oude boerenleven.

Uniek en authentiek
Bezoek deze historische boerderij; een 'los hoes', met de oorspronkelijke 'delle' en een unieke autehentieke potstal. Hier zie je hoe het boerenleven vroeger was. Er is ook een was-en karnkamer en een spin- en weefkamer. Beleef daar bijvoorbeeld het verhaal over 'van vlas tot linnen'. Het voorhuis uit omstreeks 1550 was ooit o.a. een herberg, een tolhuis en het woonhuis van een boerenfamilie. Hier beleef je de verhalen van toen vanuit de 'köken'.

Museum, bezoekerscentrum met tuinterras en museumtuinen
Met een toegangskaartje kun je het museum bezoeken, al of niet onder begeleiding van een gids. Als bezoeker waan je je in de tijd van toen. Alles staat en ligt nog op de plaats waar het werd gebruikt. Onze rondleiders vertellen je er graag alles over. Ook heb je met een kaartje toegang tot de museumtuinen met bijzondere fruitrassen, vergeten groenten, een bloementuin en een bijenstal.

Het bezoekerscentrum in de oude schuur en ons heerlijke tuinterras zijn vrij te bezoeken. Het museum heeft een bescheiden horecavoorziening. We schenken koffie, thee, chocolademelk en frisdrank, met appeltaart of koek. Of je kunt op ons heerlijke tuinterras genieten van een ijsje.

Wandelen en fietsen
De Lebbenbrugge is ook een prima vertrekpunt om heerlijk te fietsen en te wandelen in en rond de natuurgebieden van landgoed Beekvliet en het natura2000-gebied Stelkampsveld. Er lopen diverse routes over deels verharde wegen en cultuur-historische zandwegen, door bosgebied, natte en droge heide en beekdalen.

Een bezoek aan museum De Lebbenbrugge is dus meer dan de moeite waard!

De Lebbenbrugge, een museum vol verhalen

Foto's

voorzijde museum

Museum De Lebbenbrugge in het kort

Collectie

Geschiedenis

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Onze locatie

Logo Museum De Lebbenbrugge

Museum De Lebbenbrugge

Museum De Lebbenbrugge


Lebbenbruggedijk 25 7271 SB Borculo
0545 272 178 Klik om te bellen