Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus

Binnenpad 52 8355 BT Giethoorn
0521362244 Klik om te bellen

Over Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus

Je bezoek aan Giethoorn begint in Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus!
Kijken hoe het leven vroeger was in Giethoorn? Dat kan in Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus. Uit persoonlijke verhalen van markante inwoners komt van alles naar voren over turfwinning en bijzondere gebruiken. Alleen hier kun je een authentieke Gieterse boerderij van binnen zien. Ook het vissershuisje en het botenhuis geven een unieke indruk van het eenvoudige bestaan in dit waterrijke dorp. Er is een film, museumwinkeltje met koffiehoek en er is genoeg te ontdekken voor kinderen. Een persoonlijke rondleiding door één van onze vrijwilligers of een audiotour in meerdere talen is inbegrepen in de entreeprijs.

Rondleiding of Audiotour
Onze vrijwilligers leiden je graag rond door ons museum. Zij kunnen leuke anekdotes en wetenswaardigheden vertellen over ons bijzondere dorp. Een rondleiding geeft een persoonlijke touch aan het museumbezoek!

Wil je lekker op eigen gelegenheid door het museum struinen? Kies dan voor de Audiotour.
Via de Audiotour kan je de toelichting op de verschillende tentoongestelde stukken beluisteren. Je krijgt bij de entree een Podcatcher te leen. Dit apparaatje is heel makkelijk te bedienen. Je ziet in het museum speciale informatiekaartjes, je richt de Podcatcher daarop en het apparaat start vanzelf. De Audiotour is ook beschikbaar in Engels, Duits en Chinees.

Een persoonlijke rondleiding of Audiotour zijn inbegrepen in de entreeprijs.

Wisselexpositie
De afgelopen tijd hebben we een aantal schilderijen in bruikleen gekregen van de gemeente Steenwijkerland, van het (voormalig) Stedelijk Museum Zwolle en van de Zwolse Theaters. Prachtige werken van Hendrik Broer, Arie Zwart, Twaalfhoven, Scholten en bijzonder werk van Piet Zwiers met onder andere circusvoorstellingen. In de expositieruimte van het museum is een mooie tentoonstelling ingericht met deze nieuwe aanwinsten. Ook zijn er prachtige beelden van Janno Petter te bewonderen.

Museumwinkel
Op zoek naar een bijzonder cadeau of een leuk souvenir? Laat je verrassen in onze vrij toegankelijke museumwinkel! Je vind hier onder andere oud-Hollandse schoonmaakartikelen, prachtige boeken, wenskaarten en bijzondere souvenirs.

Koffiehoek
Onze self-service koffiehoek is voorzien van koffie, thee en frisdrank. Geniet voor of na het museumbezoek van een drankje en de authentieke sfeer in de museumboerderij. De winkel en koffiehoek zijn vrij toegankelijk!

Voor kinderen
Vraag bij de kassa naar de speurtocht en ga op ontdekking door het museum. Je kunt je zelfs verkleden in ouderwetse kleren en er staan houten klompen klaar in verschillende maten. Probeer hier maar eens op te lopen! Buiten vind je spelletjes waarmee de kinderen in Giethoorn vroeger buiten speelden. Het lijkt heel makkelijk om te hoepelen en steltlopen, maar je zult zien dat dit nog best moeilijk is.

Openingstijden winterseizoen
Van 3 november 2020 t/m 2 april 2021:

• zaterdag, zondag en maandag van 11:00 tot 16:00 uur.
  • In de kerstvakantie en in de voorjaarsvakantie is het museum dagelijks geopend van 11:00 tot 16:00 uur.
  • Op eerste en tweede kerstdag, oud- en nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Openingstijden zomerseizoen
Van 3 april t/m 31 oktober 2021:

• dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur.

Groepsbezoek is ook buiten openingstijden op afspraak mogelijk.

Entreeprijzen

• Volwassenen € 6,50 p.p
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,00 p.p.
  • Baby’s en peuters t/m 3 jaar gratis
  • Groepstarieven vanaf 20 personen
  • Museumkaart gratis

Corona maatregelen
Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en de Museumvereniging, om de veiligheid van onze bezoekers en vrijwilligers te kunnen waarborgen. Het is verplicht om vooraf te reserveren. Dit kan online (zie onze website). Je kunt tijdens onze openingstijden ook telefonisch reserveren via +31 (0)521 362244. Of tot uiterlijk één dag van tevoren via e-mail: reserveringen@museumgiethoorn.nl.

Op vertoon van de Museumkaart hebben Museumkaarthouders gratis toegang, maar wij vragen hen wel telefonisch of via e-mail te reserveren.

Helaas zijn er momenteel geen persoonlijke rondleidingen mogelijk en is de koffiehoek gesloten.

Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus in het kort

Ambachten