Museum Joure


Museumstraat 2 8501 CD Joure
0513412283 Klik om te bellen

Over Museum Joure

Museum Joure:
neem alle tijd in een verrassend groot binnen- en buitenmuseum

Bezoekers van Museum Joure reageren verrast. Wat een groot museum, zoveel gebouwen waar je zo de deur instapt. En alles zo authentiek! Je bent echt even terug in de tijd van de koffiebrander, de ambachtsman en het dagelijks leven van 100 jaar geleden.
Wat is er allemaal te zien?

Douwe Egberts
Douwe Egberts brandt al ruim 260 jaar koffie in Joure. In het Johannes Hessel Pakhuis, de eerste fabriek van Douwe Egberts is de thee- en koffieafdeling te zien met de geschiedenis van Douwe Egberts en historische geschenken die met D.E punten gespaard kunnen worden. Bezoekers mogen hun eigen thee mengen en koffie malen.
Daarnaast is er nog het geboortehuis van Egbert Douwes, vader van Douwe Egberts, het bedrijfswoonpand Pand 99 aan de Midstraat 99 en de authentieke grossierswinkel De Witte Os aan Midstraat 97.
In de koperslagerij van Dijkstra staan koperen tabakspotten, theebusjes en andere geschenken, die te krijgen waren op Douwe Egbertspunten.

Friese klokken
Dat er zoveel verschillende Friese klokken zijn verbaast de bezoeker. In Joure is dat heel gewoon. Door de eeuwen heen zijn er meer dan 215.000 klokken gemaakt. Er zijn nog steeds klokkenmakers actief met nieuwe ontwerpen en natuurlijk restauratie van klokken. In het Ambachtengebouw is een uurwerkmakers werkplaats ingericht. In It Sael is het genieten van de bijzondere en grootste collectie Friese klokken.

Nog meer vakmanschap in Museum Joure
De zilversmid heeft zijn werkplaats in het Ambachtengebouw. Hier zijn producten van Jouster zilversmeden te zien. In de Metaalwarenfabriek is naast de kopergieterij een drukkerij gevestigd met machines die nog werken. Het ruikt er altijd naar inkt. Bezoekers mogen hier hun eigen boekenlegger drukken. De intertype zetmachine, die complete loden zetregels kan gieten en deels het handzetten verving, is een groot vernuft. Net als de theemachine in de entree die een grote innovatie betekende in de techniek. Hier is te zien hoe thee vanuit een silo via de ingenieuze machine terecht komt in het theezakje.

Koffie- en Theehuis en winkeltje De Witte Os
Tussendoor of na het bezoek is het heerlijk uitrusten in het Koffie- en Theehuis met het terras onder de kastanjeboom (bij uw entreekaartje krijgt u een gratis koffie/theebon). In het winkeltje De Witte Os waant de bezoeker zich terug in de tijd en mag even snoepen. Hier is verse zelf gebrande koffie te krijgen.

Informatie
Naast individuele gasten krijgt het museum ook vele gezinnen en groepen op bezoek. Voor gezinnen is er een voordelige gezinsprijs, voor groepen vanaf 15 personen geldt een groepsprijs.
Het museum is zeer toegankelijk voor minder valide gasten.
Gratis parkeerruimte is vlakbij het museum en de museumwinkel
Open: di t/m za 10.00 – 17.00 uur en zo 13.00 – 17.00 uur (maandag gesloten van nov t/m april). Van mei t/m okt op maandag geopend van 13.00-17.00 uur.
Bezoekadres: Museumstraat 1 en 2, 8501 CD Joure
t: (0513) 412283
e: info@museumjoure.nl
w: www.museumjoure.nl

Foto's

D.E kar voor museumwinkel

Museum Joure in het kort

Collectie

Ambachten
Cultuur
Educatie
Geschiedenis

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Museum Joure


Museumstraat 2 8501 CD Joure
0513412283 Klik om te bellen