Museum Landgoed Verhildersum


Wierde 40 9965 TB Leens
0595571430 Klik om te bellen

Over Museum Landgoed Verhildersum

Programma Verhildersum 2022

Museum Borg Verhildersum is het meest authentieke kasteel met landgoed van Groningen. Rondom de borg ligt 33 h.a. land met een bijzondere hoogstamboomgaard, parkrunderen en de meest noordelijke beeldentuin van Nederland met beelden van Eddy Roos. Bij Museum Borg Verhildersum beleeft u de geschiedenis van Groningen aan de Waddenkust door de ogen van de adel, de boer en de landarbeider. De verschillen tussen rijk en arm waren groot. Dit jaar is er in de museumboerderij veel aandacht voor het leven van de boeren en de arbeiders in het gebied rondom Verhildersum en langs de Groninger Waddenkust. De diverse exposities in de boerderij hangen nauw met elkaar samen. 

In het Koetshuis zijn altijd de grote wisselexposities te zien. Dit jaar hebben we daar de top-expositie over Prinses Juliana. Zij ontving in haar leven meer dan 600 poppen. Aan de hand van die poppen brengen we haar leven in beeld. Dat legt een mooie link naar de eigen collectie poppen, poppenkleren, Groninger mode en dracht die te zien is in de museumboerderij. 

Verhildersum: totale beleving van de Groninger cultuurhistorie, natuur en landschap.

Verhildersum biedt de totale beleving van de geschiedenis van de Groninger Waddenkust die zichtbare sporen heeft nagelaten in de Groningers, de cultuur en het landschap van nu. Het leven van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw staan hierin centraal. Onze exposities zijn gekoppeld aan een wandeling over het landgoed met de Verhildersum To Go! belevingsroute. Wie verder wil kan sporen van het verleden ontdekken in het omliggende landschap met de wandeling 'In de voetsporen van Edzard van Starkenborgh' (of die van Ede Staal). Bovendien bieden we zes splinternieuwe fietsroutes die zijn gebundeld in de app 'De Schatkaart van het Waddenland'. Meer informatie: www.verhildersum.nl

Verhildersum voor kinderen

Voor de kinderen zijn er leuke opdrachten bij ieder onderdeel in de belevingsroute Verhildersum To Go! en in de speelweide kunnen ze lekker uitrazen. De speurtocht De Schat van van Starkenborgh is een aanrader voor een stevige wandeling, waarbij je met de fiets of kano de terugweg kunt afleggen.

Overnachten in de buurt

Dit alles doe je niet in een dag, dus logeer eens lekker in de omgeving in een van de leuke B&B's die er zijn.

Groninger Waddenmusea

Museum Borg Verhildersum maakt deel uit van de Zes Groninger Waddenmusea. Samen vertellen deze musea de geschiedenis van 3000 jaar leven en werken langs de Groninger Waddenkust.

Foto's

Borg Verhildersum, Leens

Museum Landgoed Verhildersum in het kort

Collectie

Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Hedendaags
Kostuums
Kunst
Meubels
Porselein en zilver
Schilderijen
Streekdrachten
Techniek
Wisselende tentoonstellingen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Museum Landgoed Verhildersum


Wierde 40 9965 TB Leens
0595571430 Klik om te bellen