muZIEum


Ziekerstraat 6B 6511 NH Nijmegen
024 200 10 50 Klik om te bellen

Over muZIEum

Stel je ziet ineens helemaal niets meer? Welke invloed heeft dat op jou? Hoe breng jij het ervan af in de wereld van niet zien? Ontdek het zelf in het muZIEum in Nijmegen. Stap in het pikkedonker en ervaar hoe het is om blind te zijn. 

Liever nog iets zien? Ga dan op pad in het centrum van Nijmegen met Expeditie ribbelroute met een taststok in de hand en virtualrealitybril op. Hier ervaar je in de buitenlucht hoe het is om slechtziend te zijn. Gebruik je andere zintuigen en je taststok om de juiste weg te vinden.

Want hoe vind je die ene date op het terras en hoe gaat het in zijn werk als je met vrienden naar de bioscoop gaat, als je niet (goed) kunt zien? Hoe vind je de weg en hoe ga je om met obstakels op je route? Durf jij dit avontuur aan? Boek dan een van onze belevingen!

Donkerbeleving – met wie ga jij op blind date?

Reis af naar de stad van de liefde in de donkerbeleving “Op citytrip met …”. Ontdek de highlights van deze bijzondere stad door te horen, ruiken en voelen. Je leest het goed, want je ZIEt helemaal niets. Gelukkig word je goed begeleid door de reisleiders van het muZIEum, een blinde of slechtziende gids. Terwijl jij de stad zelf ontdekt in het pikkedonker, vertelt de gids over zijn leven zonder zicht, hoe hij de stad ervaart en hoe hij de liefde ziet.

Meer benieuwd hoe een blinde of slechtziende er in het dagelijks leven van af brengt? Kies dan voor de donkerbeleving “Een dag uit het leven van…”. Onze gids neemt je graag mee in zijn wereld rondom huis. Welke obstakels komt iemand die niet (goed) ziet tegen? En nog véél belangrijker hoe lost hij dit op?

Expeditie ribbelroute – ZIE Nijmegen door een andere bril

Expeditie ribbelroute is een unieke beleving. Nergens anders in Nederland kun je op deze manier ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Tijdens deze wandeling door het stadscentrum van Nijmegen simuleert een virtualrealitybril verschillende vormen van slechtziendheid.   

Ervaar zelf wat het betekent slechtziend te zijn en wat je overige zintuigen je allemaal vertellen. Bekijk de stad door andere ogen. Voor alle belevingen geldt dat je in een klein groepje op pad gaat met een blinde of slechtziende gids, die zijn persoonlijke verhaal met jou deelt.  

Je bezoek nog leuker maken?

Een bezoek aan het muZIEum bestaat altijd uit een van de donkerbelevingen of Expeditie ribbelroute. Wil je jouw bezoek nog leuker maken? Lees hieronder hoe je dat kan doen:

·       Een chocoladeproeverij in het donker, vertrouw jij je smaakpapillen nog?

·       Een gezellig kinderfeestje die niet snel vergeten wordt!

·       Onzichtbaar inzicht, een spannend avontuur die je in teamverband samen met je vrienden, familie of collega’s aangaat. Welk team wint de eerste prijs?

·       Helaas is onze horeca nog even gesloten maar aarzel niet om een hapje en drankje te bestellen voor onderweg!

Wist je dat?

70% van de blinden en slechtzienden geen baan heeft? Het muZIEum wil hier verandering in brengen. Door het aanbieden van unieke belevingen waarin het persoonlijke verhaal van blinden en slechtzienden centraal staat. Voor hen betekent dat een betekenisvolle baan, voor jou een beleving die je nooit meer vergeet en voor altijd je ogen opent!We kunnen niet wachten je weer te ZIEn!
Hoe dan ook, het blijven spannende tijden voor ons. De periode van drie maanden (maart – mei 2020) dicht heeft een grote impact gehad. Als niet gesubsidieerd museum betekent het voor ons: geen bezoekers, geen inkomsten. Nu we weer open kunnen biedt het perspectief, maar vanwege de aangescherpte maatregelen kunnen we nog steeds niet de bezoekersaantallen ontvangen die we gewend zijn. Alle hulp kunnen we dan ook hard gebruiken. Zo blijven we ogen openen door ze even te sluiten en daarmee onze belangrijkste missie waar te maken: werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden.

Dus op zoek naar een bijzonder uitje dat je nooit meer vergeet? Help ons en boek een beleving. Het muZIEum heeft een aangepast protocol voor een veilig en verantwoord bezoek. Kijk voor meer informatie op: www.muzieum.nl/maatregelen-coronavirus

Foto's

muZIEum in het kort

Collectie

Cultuur

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Onze locatie

muZIEum


Ziekerstraat 6B 6511 NH Nijmegen
024 200 10 50 Klik om te bellen