Nederlands Steendrukmuseum


Oranje Nassaustraat 8/C 5554 AG Valkenswaard
0402049841 Klik om te bellen

Over Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is het enige museum ter wereld over de steendrukkunst en lithografie. Het museum toont niet alleen alle soorten lithografisch drukwerk, maar ook de techniek die dit mogelijk maakte.

Over het museum

Alois Senefelder vindt in 1798 de steendruk en lithografie uit. Hij brengt daarmee de wereld de ultieme techniek om snel, massaal en voordelig afbeeldingen te maken (en vanaf 1837 kan dit ook in kleur). Dit eeuwenoude ambacht is nog steeds springlevend: de hedendaagse offsetdruk en zelfs de microchip waren er zonder de uitvinding van Senefelder niet gekomen!

Sinds 2001 draagt het Nederlands Steendrukmuseumzorg voor het behoud van dit grafisch erfgoed. Dat is deels te danken aan de indrukwekkende collectie zoals die door de oprichter van het museum, ir. Peter-Louis Vrijdag, bijeen is gebracht.

De museumcollectie omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten en lithografie van bekende kunstenaars als Alphonse Mucha, Pablo Picasso, Francis Bacon, Kees van Dongen en Jan Sluijters, maar ook speelkaarten, etiketten, ansichtkaarten, prenten, karikaturen en (satirische) tijdschriften.

Ook laten we je graag ontdekken hoe de lithografie zich heeft ontwikkeld tot de hedendaagse wereld van de massa-beeldcommunicatie. Van de eerste handpersen en de immense snelpersen uit de 19e en de 20e eeuw, tot de hedendaagse microchiptechnologie.

Kunstexposities

Naast de vaste collectie wordt door het Nederlands Steendrukmuseum geregeld met een nieuwe expositie een bijzondere kunstenaar of een specifiek thema uitgelicht.

Het Nederlands Steendrukmuseum presenteert vanaf 11 november 2023 t/m 12 mei 2024 de tentoonstelling ‘PUNT. Pointillisme. Pop-art. Pixel.’.

Zelf een litho maken?

In ons museumatelier kunnen beginnende en gevorderde makers zelf aan de slag, om prachtige eigen lithowerken te maken. Wil je met eigen ogen zien hoe de steendruktechniek werkt? Onze vrijwilligers geven je graag een drukdemonstratie tijdens je bezoek!

Tijdens een van onze workshops kun je ook op basisniveau zelf kennismaken met het tekenen op steen en de steendruktechniek.

Kom langs in ons museum en het atelier, en beleef zelf de kunst en de kunde van de lithografie!

Foto's

Snelpersen in het Nederlands Steendrukmuseum

Nederlands Steendrukmuseum in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Hedendaags
Kunst
Techniek

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Gratis entree tijdens museumweek

Ja

Uitleen mogelijk

Ja

Onze locatie

Nederlands Steendrukmuseum


Oranje Nassaustraat 8/C 5554 AG Valkenswaard
0402049841 Klik om te bellen