Openluchtmuseum Ellert en Brammert


Tramstraat 73 7848 BJ Schoonoord
0591382421 Klik om te bellen

Over Openluchtmuseum Ellert en Brammert

“Ik ben in een prachtig land” schreef Vincent van Gogh in 1883 aan zijn broer Theo. Het land waarop hij doelde was Drenthe. De provincie ademt nog steeds de sfeer van jaren en eeuwen terug. Daar zijn de hunebedden, prehistorische grafmonumenten, uitstekend bewaard gebleven en nodigen zij de bezoekers uit tot een fikse stap terug in de tijd.

Deze stap terug in de tijd kan gezet worden in het openluchtmuseum “Ellert en Brammert” in Schoonoord. In dit museum, gelegen in de streek van het Ellertsveld, herleeft het verleden van Zuidoost Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen. In de eerste plaats is daar de plaggenhut. Maar ook een Saksische boerderij, een tolhuis, een schooltje en zelfs een gevangenis behoren o.a. tot de collectie. In de oude boerenherberg is een hapje en een drankje verkrijgbaar. Een smid,houtzagers een schaapherder en een spinster verzorgen regelmatig demonstraties Op elke woensdag- en zondagmiddag wordt in het oude schooltje voorgelezen. In de expositiegebouwen zijn diverse verzamelingen ondergebracht. Een speeltuin en een kinderboerderij maken het geheel compleet.

Het museum dankt zijn naam aan de reuzen Ellert en Brammert, die volgens de overlevering in deze streek hun strooptochten hielden. De rovers staan nu als blikvangers bij de ingang van het museum. In het hol van de beide rovers wordt de legende gedeeltelijk driedimensionaal uitgebeeld.

Een bezoek aan het museum in combinatie met een echte Drentse koffietafel in de sfeervolle oude boerenherberg is uitermate geschikt voor uw familiedag, personeelsfeest enz. Reservering hiervoor is noodzakelijk. Telefoon herberg 0591-381579.

Het museum is vanaf 1 april t/m 31 oktober dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Kaartverkoop tot 17.00 uur.

Foto's

Openluchtmuseum Ellert en Brammert in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Onze locatie

Openluchtmuseum Ellert en Brammert


Tramstraat 73 7848 BJ Schoonoord
0591382421 Klik om te bellen