Purmerends Museum


Kaasmarkt 20 1441 BG Purmerend
0299472718 Klik om te bellen

Over Purmerends Museum

Het Purmerends Museum aan de Kaasmarkt is hét historisch museum van de stad en zijn nabije omgeving. Bij mooi en bij slecht weer biedt het museum jong en oud een gastvrije omgeving.
U vindt er de vaste expositie waarin de geschiedenis van Purmerend, het werk van vormgever Jac. Jongert (1883-1942), de architecten J.J.P. Oud (1890-1963) en Mart Stam (1899-1986) én het bijzondere Purmerends Jugendstil Aardewerk (1895-1907) uit de plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes, NV Haga, Jb Vet en L. Huisenga centraal staan.

Tentoonstelling NV Arnhemsche Fayencefabriek
3 maart t/m 29 juli 2018

Collectie Benno Steenaert
De afgelopen decennia heeft de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert een collectie Arnhemsche Faience aangelegd die een compleet beeld biedt van wat de fabriek ooit aan modellen en decors gemaakt heeft. Een representatief overzicht van de gehele productie is onlangs geschonken aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na de overzichtstentoonstelling in Arnhem, toont het Purmerends Museum vanaf 20 februari 2018 een keuze uit deze prachtige collectie in samenhang met de eerste jaren van de Purmerendse plateelbakkerij 'Purmerend' van Jb. Vet & Co (1903-1906).

De Arnhemsche Fayencefabriek
Van 1907 tot 1934 stond in Arnhem de Arnhemsche Fayencefabriek, opgericht door de gebroeders Vet nadat hun plateelbakkerij Jb Vet & Co in Purmerend was afgebrand. Kenmerkend, voor zowel Purmerend als Arnhem is het aardewerk met een roomkleurige ondergrond, sierlijk beschilderd met floraal lineaire decors en voorzien van een mat glazuur. Er werden ook stukken gemaakt met een donkere ondergrond en glanzend glazuur. De fabriek maakte zowel sieraardewerk - waaronder vazen, jardinières en wandborden - als gebruiksaardewerk zoals serviezen, likeurstellen, inktstellen en kandelaars. Begin jaren twintig floreerde de fabriek en moest meerdere malen uitbreiden, maar tijdens de crisisperiode in de jaren dertig werd de productie van het handgeschilderde aardewerk te duur en ging men over op de productie van aardewerk met stroomglazuur in diverse kleuren. In 1934 leidde de crisis uiteindelijk tot sluiting van de fabriek.

Activiteiten
www.purmerendsmuseum.nl

Foto's

Het Purmerends Museum is gevestigd in het oude stadhuis uit 1912

Purmerends Museum in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Kunst
Toegepaste kunst

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Artikelen

NV Arnhemsche Fayencefabriek

24 februari t/m 29 juli 2018 Collectie Benno SteenaertDe afgelopen decennia heeft de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert een collectie Arnhemsche Faience aangelegd die een compleet beeld biedt van...

Onze locatie

Purmerends Museum


Kaasmarkt 20 1441 BG Purmerend
0299472718 Klik om te bellen