Stedelijk Museum Alkmaar


Canadaplein 1 1811 KE Alkmaar
072-5489789 Klik om te bellen

Over Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is dé plek waar het verleden van Alkmaar en omgeving herleeft. Dit wordt op een actuele en persoonlijke wijze gepresenteerd in afwisselende en interactieve tentoonstellingen. Vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, kunst en cultuur trekken aan de bezoeker voorbij. De ruime en open foyer met goed gevulde museumwinkel en sfeervol museumcafé maken het moderne gebouw tot een eigentijdse ontmoetingsplek midden in het hart Alkmaar. Meerdere keren per jaar is er een tijdelijke tentoonstelling te zien waarbij diverse volwassenen- en kinderactiviteiten worden georganiseerd. Van lezingen tot gallery talks en workshops.

Anders Kijken
Voor gezinnen met kinderen is Stedelijk Museum Alkmaar zeker de moeite waard en een leuke plek om een middag door te brengen. Bij binnenkomst staan er Anders-Kijken opdrachtkaarten klaar die je gratis kunt meepakken bij je bezoek. Aan de hand van creatieve opdrachten, die je samen of alleen kunt doen, wordt je uitgedaagd om aandachtig naar kunst te kijken (slow looking). Er zijn makkelijke opdrachten, gemiddelde opdrachten en moeilijke opdrachten. Geschikt voor alle leeftijden.

Caesar van Everdingen, grootste schilder uit Alkmaar ooit
Laat je in de Gouden Eeuw-zaal overrompelen door topstukken van oude meesters als Jacob Cornelisz van Oostsanen, Maarten van Heemskerck, Willem van de Velde (de Oude), Gerard van Honthorst, Pieter Jansz Saenredam en Caesar van Everdingen. De schilderijen worden vergezeld door een bijzondere collectie meubels, pronkzilver en zeventiende-eeuws glaswerk.

Bergense School
Op de eerste verdieping kunnen liefhebbers van de Bergense School hun hart ophalen. De collectie Bergense School van Stedelijk Museum Alkmaar toont een mooie dwarsdoorsnede van het Noord-Hollands expressionisme. Met kunstenaars als Charley Toorop, Leo Gestel, Arnout Colnot en Piet en Matthieu Wiegman.

Museumcafé en museumwinkel
In ons museumcafé kunt u genieten van fairtrade koffie, op de collectie geïnspireerde lunchgerechten, een glas wijn of Alkmaars bier. De museumwinkel heeft een rijk assortiment aan boeken, luxe cadeaus en ansichtkaarten. Het café en de winkel zijn gratis toegankelijk.

Foto's

Stedelijk Museum Alkmaar aan het Canadaplein

Stedelijk Museum Alkmaar in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Kunst
Schilderijen
Wisselende tentoonstellingen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Stedelijk Museum Alkmaar


Canadaplein 1 1811 KE Alkmaar
072-5489789 Klik om te bellen