Ton Smits Huis


Jacob Reviuslaan 25 5644 TP Eindhoven
040 211 47 86 Klik om te bellen

Over Ton Smits Huis

Dit in Eindhoven gevestigde museum laat het werk en leven zien van beeldend kunstenaar Ton Smits (1921-1981).
Zijn artistieke nalatenschap vormt de kern van de museumcollectie.
“Ik teken wat ik denk, nooit wat ik zie.”
Met deze woorden heeft Ton Smits, cartoonist en kunstschilder zelf zijn werk ooit samengevat. Met zijn cartoons nam hij mensen mee in zijn van humor vervulde gedachtenwereld. Hij gebruikte een heel summiere vormentaal om zijn verhaal te vertellen. Alleen die lijnen die nodig zijn tekende hij. Een voor die tijd zeer vernieuwende tekenstijl.
In de jaren 1950/1960 was hij vooral in Amerika beroemd als cartoonist. Daar publiceerde hij onder andere in Look, Saturday Evening Post en the New Yorker. Met the New Yorker heeft hij jarenlang een exclusief contract gehad. Zijn cartoons zijn wereldwijd gepubliceerd. Ook heeft hij voor zijn werk als cartoonist de Gouden Palm ontvangen in het Italiaanse Bordighera.
Schilderen was zijn passie. Over zijn schilderen zei hij: "Ik wil de mensen iets teruggeven van het verloren paradijs.". De werken die hij als kunstschilder maakte getuigen van een paradijselijke sfeer met wonderlijke dieren, bloemen en vrouwelijke droomwezens. Ze zijn uitgevoerd in olie- en temperatechniek in prachtige op elkaar afgestemde kleuren.
Het Ton Smits Huis is gevestigd in de voormalige atelierwoning van Ton Smits, gelegen aan de rand van Eindhoven-Zuid in een landelijke omgeving. De sobere, moderne woning is op verzoek van Ton Smits ontworpen door de architect Fons Vermeulen (1913) en vertoont overeenkomsten met de Bossche School stijl. Het Ton Smits Huis is één van de Museumwoningen die Nederland rijk is.

Het museum is te bezoeken na telefonische afspraak.

Het bezoekerstarief is € 3,50 per persoon en voor groepen vanaf 10 personen € 3,00 per persoon.

Het Ton Smits Huis is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Van het tuinpad naar de entree van het museum ligt een verhoging van twee treden. De museumruimte ligt op de 1e verdieping en is alleen via een trap te bereiken.

Foto's

Ton Smits Huis in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Kunst
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Onze locatie

Ton Smits Huis


Jacob Reviuslaan 25 5644 TP Eindhoven
040 211 47 86 Klik om te bellen