Veluwsche Stoomtrein Maatschappij


Dorpstraat 140 7361 AZ Beekbergen
055 506 1989 Klik om te bellen

Over Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

In het voorjaar van 1975 werd door een groep enthousiastelingen de eerste aanzet gegeven tot de oprichting van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, kortweg VSM. In datzelfde voorjaar werden de eerste wagons en de eerste stoomlocomotief opgeknapt. Sindsdien wordt de VSM gerund door een groot aantal enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers.

Reizen met de VSM is stappen in een andere wereld! Beleef het indringende geluid van de stoomfluit. Ervaar het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn Apeldoorn – Dieren. Het station Beekbergen vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum. Hier bevindt zich het stoomdepot met een zeer omvangrijke collectie materieel. Hier waant u zich even terug in de tijd dat de stoomtrein nog een gewone verschijning was. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie.

De VSM rijdt op het traject Apeldoorn – Dieren en doet de dorpen Beekbergen, Loenen en Eerbeek aan. Ook stopt de stoomtrein op Halte Immenbergweg, speciaal voor de campinggasten van de vele bungalowparken in het Veluwse bos. Het traject loopt tussen de Veluwe en de IJsselvallei door, met een afwisselend bos en weidelandschap.

Het traject maakt deel uit van de zogenaamde ‘Koning Willem III-lijn’, welke officieel van Dieren, via Apeldoorn richting Zwolle loopt. Het gedeelte Apeldoorn – Zwolle is helaas opgebroken. De lijn van Apeldoorn naar Dieren is aangelegd in 1887 en de lengte bedraagt ongeveer 22 km. Op 28 juni 1887 werd de lijn feestelijk geopend. De lokaalspoorlijn werd druk gebruikt voor zowel passagiersvervoer als goederenvervoer (voornamelijk hout en papier ten behoeve van de lokale industrie). In 1947 eindigde het reguliere passagiersvervoer, terwijl het goederenvervoer nog doorliep tot 1984.

Via interne opleidingen geven de vrijwilligers hun kennis bovendien ook weer door aan de jongere generaties, zo kan de historie nog vele jaren doorgaan op de Veluwe. De vele bedrijfsvaardige stoom- en diesellocomotieven – uit verschillende Duitse en Nederlandse series – zijn hun trots en uitdaging. Dit geldt ook voor de vele rijtuigen. Zoals de zogeheten ‘Oostenrijkers’ met open balkons en de Nederlandse ‘Blokkendozen’, die stammen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarnaast bezit de VSM luxe rijtuigen, afkomstig van Wagons-Lits en Mitropa, waarin de gasten kunnen lunchen, dineren, feestvieren en vergaderen.

Stap in en reis mee

Foto's

Museumstoomdepot Beekbergen

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in het kort

Collectie

Cultuur
Geschiedenis
Industrieeel erfgoed
Techniek
Voertuigen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Team

Onze locatie

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij


Dorpstraat 140 7361 AZ Beekbergen
055 506 1989 Klik om te bellen