Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen

Over Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vind je echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Dat wil je niet missen!

Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum en ontdek de historische gebouwen. Duik vervolgens in de verhalen van de thematische tentoonstellingen van het binnenmuseum!

Tot en met 13 maart 2022 is de tentoonstelling Winterkoorts te bezoeken in het binnenmuseum. Deze tentoonstelling voor jong en oud gaat over winters van vroeger. Ontdek de verhalen over ontberingen, winterfeesten, schaatstochten en werken onder barre omstandigheden. Stap zelf in een echt winterlandschap, hoor het ijs kraken en bekijk de vuurtoren van Marken die omringd is door kruiend ijs. Ervaar ook het winterplezier van vroeger en ga mee ijsschotsspringen en sneeuwballen gooien!

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! In de tentoonstelling Winterkoorts stap je in een écht winterlandschap en ontdek je alles over de winters van vroeger. Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Buitenmuseum
Het buitenmuseum is momenteel gesloten en is weer open vanaf zaterdag 2 april 2022.
Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Voor de hele familie
Het Zuiderzeemuseum is een leuk en leerzaam uitje voor jong en oud! Zo kunnen de jongste bezoekers een bootje maken van een klomp en samen Oudhollandse spelletjes spelen zoals hinkelen, sjoelen en kegelen. Kinderen kunnen als echte toeristen op pad; met een reisverslag in de hand op zoek naar de molen, Hollandse luchten en de koe. Ontdek het in het Zuiderzeemuseum!

Openingstijden
Momenteel is het buitenmuseum gesloten. Van zaterdag 2 april tot en met zondag 30 oktober 2022 is het buitenmuseum weer dagelijks geopend.

Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op dit moment zijn de tentoonstellingen Zee vol verhalen en Winterkoorts te bezoeken.

 * Mede mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Online tickets
Als je verzekerd wilt zijn van je bezoek, reserveer dan vooraf je ticket. Om drukte in het museum te voorkomen, is er per dag een maximum aantal tickets beschikbaar. Voorkom een teleurstelling en boek je tickets online!

Foto's

Zuiderzeemuseum in het kort

Collectie

Ambachten
Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Hedendaags
Kunst
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen