Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen

Over Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vind je echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Dat wil je niet missen!

Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum en ontdek de historische gebouwen. Duik vervolgens in de verhalen van de thematische tentoonstellingen van het binnenmuseum!

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Buitenmuseum
Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Voor de hele familie
Het Zuiderzeemuseum is een leuk en leerzaam uitje voor jong en oud! Zo kunnen de jongste bezoekers een bootje maken van een klomp en samen Oudhollandse spelletjes spelen zoals hinkelen, sjoelen en kegelen. Kinderen kunnen als echte toeristen op pad; met een reisverslag in de hand op zoek naar de molen, Hollandse luchten en de koe. Ontdek het in het Zuiderzeemuseum!

Hé, doe je mee!
Stap dit jaar in de wereld van een Zuiderzeekind en ontdek hoe kinderen hun tijd moesten verdelen over gezin, klusjes, karweitjes, en school. Vrije tijd was schaars! Speel de spellen, beluister de audiofragmenten en bekijk de levensgrote, oude foto’s. En kom je met kinderen? Dan leven zij zich natuurlijk uit in de kinderwerkstraat, want… iedereen doet mee! In samenwerking met stichting Opkikker doen we er alles aan om het museum voor alle bezoekers goed toegankelijk te maken.

Ontmoet de Zuiderzeekinderen
Bekijk in het buitenmuseum zeventien historische kinderfoto’s op levensgroot formaat. Ontmoet zo de Zuiderzeekinderen spelend op straat, aan het werk in de haven, met hun familie of op school. Luister bij de audiozuilen naar de persoonlijke audiofragmenten uit het leven van acht kinderen.

Lekker werken
Kinderen kunnen Lekker werken in de speciaal ingerichte kinderwerkstraat ontworpen door Man Vaart West; een bijzondere én leerzame attractie. Steek de handen uit de mouwen met het wassen van kleding, schepen jagen, boter karnen en garnalen pellen. Precies zoals kinderen dat vroeger ook deden. Een hoofdmachine houdt bij hoeveel uren kinderwerk verricht zijn. Aan het eind van het seizoen zet het museum het totaal aantal gewerkte uren om in een donatie aan Stichting Kartini, die zich inzet om kinderen uit de stad Malang op Java in Indonesië naar school te kunnen laten gaan.

Hé, boer je mee!
Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen kunnen kinderen meehelpen met klusjes op boerderij Baard. Met een instructiekaart op zak gaan ze aan de slag.

Kunstenaarsdorpen
In navolging van het Franse Barbizon, ontwikkelden in de negentiende eeuw verschillende andere Europese dorpen zich tot kunstenaarsdorp. Volendam, Urk, Katwijk en Domburg zijn hiervan bekende voorbeelden. Deze vier dorpen vormen het uitgangspunt voor de bijzondere tentoonstelling Kunstenaarsdorpen. Je maakt niet alleen kennis met de kunst die werd gemaakt in de dorpen, maar er wordt óók aandacht besteed aan de ontmoetingen tussen kunstenaars, locatie en lokale bevolking.

Let op! Er gelden andere entreeprijzen wanneer je alleen deze tentoonstelling gaat bezoeken: Kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar krijgen gratis entree; kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen €6,- per persoon. Volwassenen betalen een tarief van € 9,50,- per persoon.

Openingstijden
Van 1 april t/m 29 oktober 2023 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op dit moment is de tentoonstelling Zee vol verhalen te bezoeken.

Online tickets
Als je verzekerd wilt zijn van je bezoek, reserveer dan vooraf je ticket. Om drukte in het museum te voorkomen, is er per dag een maximum aantal tickets beschikbaar. Voorkom een teleurstelling en boek je tickets online!

Foto's

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum in het kort

Collectie

Ambachten
Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Hedendaags
Kunst
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen