Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen

Over Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vind je echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Dat wil je niet missen!

Het museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van het IJsselmeergebied. De thema’s water, ambachten en gemeenschappen staan hierbij centraal. Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum en ontdek de historische gebouwen. Duik vervolgens in de verhalen van de thematische tentoonstellingen van het binnenmuseum!

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten of maak een digitale wandeling door het binnenmuseum met de 360 graden online tour.

Buitenmuseum
Wandel terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Voor de hele familie
Het Zuiderzeemuseum is een leuk en leerzaam uitje voor jong en oud! Zo kunnen de jongste bezoekers een bootje maken van een klomp en samen Oudhollandse spelletjes spelen zoals hinkelen, sjoelen en kegelen. Kinderen kunnen als echte toeristen op pad; met een reisverslag in de hand op zoek naar de molen, Hollandse luchten en de koe. Ontdek het in het Zuiderzeemuseum!

75 jaar Zuiderzeemuseum, één groot FEEST!

In 2023 viert het Zuiderzeemuseum zijn 75-jarige jubileum en dus is het elke dag Feest: de straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten! Ook rond de voormalige Zuiderzee houden de mensen van feest(en). Het museum zet de schijnwerpers op drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks worden gevierd: Koningsdag op Marken, het Bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek.

Let op! Er gelden andere entreeprijzen wanneer je alleen deze tentoonstelling gaat bezoeken: Kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar krijgen gratis entree; kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen €6,- per persoon. Volwassenen betalen een tarief van € 9,50,- per persoon.

Openingstijden
Van 1 april t/m 29 oktober 2023 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op dit moment is de tentoonstelling Zee vol verhalen te bezoeken.

Online tickets
Als je verzekerd wilt zijn van je bezoek, reserveer dan vooraf je ticket. Om drukte in het museum te voorkomen, is er per dag een maximum aantal tickets beschikbaar. Voorkom een teleurstelling en boek je tickets online!

Foto's

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum in het kort

Collectie

Ambachten
Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Hedendaags
Kunst
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Artikelen

Nieuwe tentoonstelling: Waterwijs!

WaterwijsWaar nu altijd schoon drinkwater uit de kraan stroomt, was dat vroeger wel anders voor bewoners rond de Zuiderzee. Voor de aanleg van waterleidingen waren zij afhankelijk van andere bronnen zoals...

Redders op zee

Naar aanleiding van zeventien scheepsrampen op één dag, werd in 1824 een georganiseerde reddingsmaatschappij opgericht: de huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). In de jaren erna...

Tussen Kunst & Kidz

Deze meivakantie strijkt het jaarlijkse creatieve doe-evenement Tussen Kunst en Kidz weer neer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op 4, 5 en 6 mei is het buitenmuseum dé plek waar kinderen en hun families...

Onze locatie

Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen