Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen

Over Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum vind je echt álles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee. Dat wil je niet missen!

Dit jaar staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme. Vijftien kunstwerken dagen je onder de noemer Must See uit om op een andere manier te kijken naar de bekende iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij; veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Ook de kinderen gaan als echte toeristen op zoek naar must sees in het museum; met een reisverslag in de hand kiezen zij een eigen route.

Buitenmuseum
Wandel honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Meer dan honderdveertig authentieke, historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek de stoomwasserij of kijk mee met de ambachtslieden. Weet jij hoe je een net breit of een touw slaat? Kom het ontdekken! En ben je van alle indrukken hongerig geworden? Eet dan bijvoorbeeld een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee. De volledig vernieuwde tentoonstelling 'Zee vol verhalen' neemt je mee in het leven aan de voormalige Zuiderzee. Op een interactieve manier maak je kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzeeregio en leer je over hun dagelijks leven, werk, kleding, huizen en vrijetijdsbesteding. Hoor over hun eeuwige strijd tegen het water en de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk.

Voor de hele familie
Een bezoek aan het Zuiderzeemuseum is niet alleen een leuke, maar ook een leerzame dag uit voor de hele familie! Maak met je (klein)kind een bootje van een klomp, ga langs bij de snoepwinkel en speel Oudhollandse spelletjes. Of ontdek het waterdoepark Expeditie Waterwerken*. Cornelis Lely – zelf een briljant waterwerker – zoekt nog opvolgers om Nederland in de toekomst droog en veilig te houden!

Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

 * Mede mogelijk gemaakt door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Online tickets
Als je verzekerd wilt zijn van je bezoek, reserveer dan vooraf je ticket. Om drukte in het museum te voorkomen, is er per dag een maximum aantal tickets beschikbaar. Voorkom een teleurstelling en boek je tickets online!

Openingstijden
Het buitenmuseum is open tot en met 24 oktober 2021, van 10.00 tot 17.00 uur. Het binnenmuseum is het hele jaar door geopend. Eerste kerstdag is het museum gesloten. 

Foto's

Zuiderzeemuseum in het kort

Collectie

Ambachten
Beelden
Cultuur
Geschiedenis
Hedendaags
Kunst
Schilderijen

Geschikt voor kinderen

Ja

Op zoek naar vrijwilligers

Ja

Museumwinkel aanwezig

Ja

Museumkaart geldig

Ja

Onze locatie

Zuiderzeemuseum


Wierdijk 12/22 1601 LA Enkhuizen
0228351111 Klik om te bellen